Tijdens de zomervakantie proberen we allemaal wat 'gas' terug te nemen, het werk even uit onze mind en vooral tijd proberen vrij te maken voor familie, reizen, lezen, sporten, afspreken met vrienden ... allemaal activiteiten die ons ontspannen. Het kan soms moeilijk zijn om dat fijn gevoel van rust en vrijheid te behouden na de vakantie. Voor je het weet draai je terug mee in onze snelle maatschappij. En net daar loert gevaarlijke 'stress' om de hoek! In deze blog proberen we je wat wegwijs te maken in het mechanisme 'stress' en geven we je graag wat tips.
Wat gebeurt er precies in een stressvolle situatie?
In een stressvolle, bedreigende situatie gaat je lichaam cortisol en adrenaline aanmaken, met als gevolg een snellere hartslag en ademhaling. Het zet je lichaam en geest op scherp zodat je snel kan reageren. Dit noemt men de ‘fight or flight’ reactie.
Kortdurende stress kan in bepaalde omstandigheden nuttig zijn, maar er moet steeds een balans zijn tussen stress en recuperatie of rust. Het is niet zozeer de intensiteit van stress die belangrijk is, maar wel de duur ervan.
Enkele gevolgen van langdurige stress:
Nek- en rugpijn
Hoofdpijn
Een verkeerde ademhalingstechniek en/of hyperventilatie
Spier- en gewrichtspijn
Slaapproblemen
Vermoeidheid
Neerslachtigheid
Laag zelfvertrouwen en zelfbeeld
Tijdens de perimenopauze kan stress een aanzienlijke impact hebben op zowel de fysieke als mentale gezondheid
Verergering van symptomen van de perimenopauze zoals opvliegers en nachtelijk zweten
Menstruatieveranderingen
Stemmingswisselingen
Geheugenproblemen
Gewichtstoename
Hoge bloeddruk en hartproblemen
Verzwakt immuunsysteem
Slaapproblemen zoals bv. insomnia
Verhoogd risico op osteoporose
Verminderd libido
Wat kan helpen?
Enkele tips:
Wees bewust van wat stress bij jou uitlokt en leer hiermee omgaan.
Wees bewust van jezelf, jouw grenzen en las regelmatig een pauze in.
Neem voldoende rust en tijd om te recupereren. Het is oké om eens NEE of STOP te zeggen.
Ademhaling: doe bewust elke dag enkele ademhalingsoefeningen, vertraag je ademhaling en ga naar een diepere ademhaling richting je buik. Leg de nadruk op een langere uitademing.
Beweeg: stretch en maak je lichaam los, dit ontspant je lichaam en geest. Beoefen yoga! Dit is een perfecte combinatie van fysieke en mentale zelfzorg.
Zorg voor voldoende kwalitatieve slaap en verminder het aantal prikkels voor het slapen.
Gezonde voeding: vermijd alcohol, teveel suiker, caffeïne en additieven in je voeding.
Drink voldoende plat water (1,5 à 2 L per dag).
Geef je hoofd regelmatig rust en zuurstof. Doe een wandeling in de natuur, doe aan meditatie, luister naar muziek of lees een ontspannend boek.
Zoek steun in je omgeving of ga te rade bij een hulpverlener. Praat erover!
Wat kunnen wij voor jou betekenen bij stress?
In eerste instantie luisteren we vooral naar je verhaal en proberen we vervolgens samen jouw de situatie in kaart te brengen.
We behandelen lichamelijke klachten en proberen tegelijk ‘tools’ aan te reiken die je kunnen helpen bewuster om te gaan met stress.
Zo kunnen we je bijvoorbeeld een betere manier van ademhalen aanleren of leren we je hoe moet omgaan met spanning in je lichaam.
En niet vergeten… korte stress is oké, maar blijven de stressgevoelens langer aanwezig, dan kan het je lichaam en geest schaden!
Photo credits @ateliercoquette
Comments