Er is maar 1 antwoord en dat is volmondig JA!
Dat een zwangerschap en een bevalling veel met je lichaam doet is een feit.
In eerste instantie denken we vooral aan onze buik- en bekkenbodemspieren. Deze worden sterk belast in de zwangerschap. Het toenemend gewicht is hier een oorzaak van, alsook het groeien van je buik.
Tijdens een vaginale bevalling wordt de bekkenbodem ook vaak wat beschadigt tgv een knip, het gebruiken van hulpmiddelen of gewoon door de passage van de baby.
Na een keizersnede (sectio) zien we vooral problemen t.h.v. de buikwand (verzwakte buikspieren, litteken en verklevingen, pijn, ...). We mogen de bekkenbodem echter niet negeren want na een sectio zien we hier ook problemen.
Na de bevalling moet je lichaam wat tijd krijgen. Zo weten we dat het bindweefsel tussen de 6 à 12 weken tijd nodig heeft om op 50% van de oorspronkelijke trekkracht te komen. Als je te snel terug gaat sporten, heb je meer risico op blessures.
Postnatale revalidatie bij een erkende kinesitherapeut is dus een goede tussenstap! Erkende kinesitherapeuten kan je vinden op www.bicap.be
Na een 6-tal weken (8 weken bij keizersnede) kan je postnatale revalidatie gestart worden. We starten steeds met een anamnese gesprek over het verloop van je zwangerschap en bevalling. Daarnaast gaan we het herstel van je buikwand (diastase check) en de functionaliteit van je bekkenbodem evalueren.
Het evalueren van je bekkenbodem (op- en ontspanningstechniek, kracht, uithouding, pijn, hoestreflex,…) is uiterst belangrijk. Je bekkenbodem vormt een belangrijke ondersteunende basis van je bovenlichaam. Deze is verzwakt en eventueel beschadigt waardoor een goede evaluatie noodzakelijk is. Zo kunnen we een persoonlijk behandel plan voor u opmaken.
We gaan ook steeds littekens checken (episiotomie en sectio). Indien we merken dat hier verklevingen zijn, gaan we deze ook behandelen. Zo gebruiken we cup-technieken op littekens na keizersnede en geven we advies om thuis zelf uw litteken te behandelen.
Indien je basis bekkenbodem niet voldoende is of er is onvoldoende bewustzijn over het correct gebruik van je bekkenbodem, gaan we bekkenbodemtherapie voorstellen.
Dit is initieel heel analytisch correct leren gebruiken van je bekkenbodem. Hiervoor gebruiken we biofeedback therapie. Via een vaginale probe verbinden we je bekkenbodem met een computer die visueel weergeeft wat je doet met je bekkenbodem: op-, en ontspanning, kracht, uithouding, … op deze manier zie je wat je doet en kun je op een goede manier je bekkenbodem trainen.
Is je basis goed, dan werken we verder functioneel. Dat doen we in onze oefenzaal. We starten met het leren corrigeren van bekkenbodem- en buikspieren vooraleer je een functionele oefening doet.
Tijdens de eerste lessen ligt het accent vooral op bewustzijn: juiste spieren gebruiken, correct ademen, corrigeren waar nodig, juiste houding,…
Langzamerhand zullen gecompliceerdere oefeningen toegevoegd worden, alsook het gebruik van hulpmiddelen
Als je dit traject goed doorlopen hebt, gaan we nog een aantal testen uit voeren. Geslaagd? Dan ben je klaar voor de volgende stap en kan je terug starten met sporten!
Succes x
Kommentare